Oskarovac Michael Moore, kultni režiser velikog broja dokumentarnih filmova i TV serija, tvorac velikog hita "Farenheit 9/11" , doputovao je jučer u Sarajevo privatnim avionom u podnevnim satima.
Iako iscrpljen i umoran od dugog putovanja, Moore je prilikom dolaska na Sarajevski aerodrom kazao da se osjeća jako dobro i da je uzbuđen što je ovdje.
"Oduvijek sam želio doći u Sarajevo, doći u ovaj grad i prisustvovati Sarajevo Film Festivalu. Sretan sam što sam to konačno uspio. Veoma bih volio pogledati neki bh. film, a posebno dokumentarni", rekao je Moore.
Poznati američki režiser je uspio dokumentarni film predstaviti svijetu na jedan poseban način, zaintrigirati filmsku javnost i sve ljubitelje filma. Iako će mnogi reći da je riječ o kontroverznom režiseru, sigurno je da je Moore velikim dijelom zaslužan za sve veću popularnost i produkciju dokumentarnih filmova u svijetu.
"Mislim da je ponekad stvarnost vjerovatno najbolji način da se ispriča priča. Uživam raditi filmove na taj način. A ako svemu tome dodate i malo humora... Humor je ono što nam je u ovim teškim vremenima najpotrebnije", rekao je poznati oskarovac.
Moore je sinoć u "Metalcu", a u okviru programa "Heineken Open Air" sarajevskoj publici predstavio i svoj najnoviji dokumentarac "Sicko".
"To je film koji govori o američkom sistemu osiguravajućih društava. "Sicko" je istovremeno i tužan i smiješan film. Sa uzbuđenjem čekam da vidim reakciju ovdašnje publike", rekao je Moore prije projekcije filma.

| < « | » > |
|---|